Nieuws

Wachtdienst handchirurgie West-Vlaanderen

17 februari 2023
deel dit bericht:

Op 1 december 2022 is in de provincie West-Vlaanderen een ziekenhuisoverschrijdende wachtdienst handchirurgie van start gegaan. Hiervoor hebben alle diensten orthopedie van de West-Vlaamse ziekenhuizen zich geëngageerd.
 

Dat betekent dat elke patiënt in West-Vlaanderen die een acuut probleem heeft met een hand of een pols zo nodig kan worden doorverwezen voor een dringende ingreep naar het centrum van de handchirurg van wacht. Zo krijgt de patiënt altijd de beste kwalitatieve zorg.

De meeste ziekenhuizen in West-Vlaanderen beschikken niet over voldoende handchirurgen om zelfstandig een fulltime wachtdienst handchirurgie te kunnen organiseren. Door een wachtsysteem op te zetten voor de hele provincie kan een permanente opvang van elk handtrauma verzekerd worden. Ook de handchirurgen van het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem, Dr. Wouter Sioen en Dr. Carlo Van Holder, werken mee aan deze wachtdienst.

Microchirurgie

Door de vaak grote urgentie van de dringende en ernstige (vooral microchirurgische) handtrauma’s is er nood aan dergelijk systeem om deze trauma’s steeds met de nodige expertise te behandelen. De handchirurgen van de verschillende ziekenhuizen hebben 5 types handtrauma gedefinieerd waarvan bepaalde specifieke gevallen binnen de 12 uur moeten worden geopereerd.

Het is in ons land de eerste keer dat een dergelijk wachtsysteem voor een hele provincie wordt opgezet in samenwerking met alle ziekenhuizen.