Ziekenhuishygiëne en infectiepreventie
De dienst ziekenhuishygiëne en infectiepreventie van het O.L.V. van Lourdes ziekenhuis streeft ernaar om ziekenhuisinfecties te voorkomen en te controleren. Het team ziekenhuishygiëne wilt ervoor zorgen dat de patiënten geen extra infecties oplopen tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. Er worden extra maatregelen genomen om de overdracht van besmettelijke kiemen (zoals bacteriën en virussen) te verhinderen, door bijvoorbeeld een besmette patiënt te isoleren en zo infecties te vermijden.
Het O.L.V van Lourdes ziekenhuis Waregem is lid van het HOST-project, het zogenaamde Hospital Outbreak Support Team, samen met de andere leden van het E17-netwerk. Het doel van het HOST is om de samenwerking op het gebied van infectiebestrijding tussen de verschillende ziekenhuizen te versterken en om de ziekenhuisexpertise ter beschikking te stellen van residentiële collectiviteiten zoals woonzorgcentra en de eerstelijnsgezondheidszorg.
HOST zorgt voor het versterken van infectiepreventie en een beter gebruik van infectiewerende middelen op twee grote niveaus: locoregionaal en transmuraal. Het ultieme doel is multidrugresistentie (AMR) te vermijden.
- Wanneer het gaat over samenwerkende ziekenhuizen binnen een geografische regio, zoals het E17-ziekenhuisnetwerk, spreken we van het locoregionaal niveau. Dat betekent dus dat we de expertise van de ziekenhuishygiëneteams van de verschillende ziekenhuizen afstemmen op en ter beschikking stellen van elkaar.
- Op transmuraal niveau vertrekken we vanuit de noden van de (residentiële) collectiviteiten, en in het bijzonder de woonzorgcentra. Er is ook op dit niveau meer behoefte aan gedeelde expertise.
Link naar HOST-website:
https://overlegorganen.gezondheid.belgie.be/nl/pilootproject-hospital-outbreak-support-teams-host
Het team Ziekenhuishygiëne en infectiepreventie van O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem bestaat uit 4 enthousiaste collega’s.

- Arts-ziekenhuishygiënist:
- Dr. Sofie Colman
- Verpleegkundig-ziekenhuishygiënisten:
- Demi Tournoy
- Arissa Riems
- Bénédicte Declerck
Bij vragen of problemen mag u ons altijd contacteren: ziekenhuishygiene@ziekenhuiswaregem.be
Affiche handen wassen:

Affiche handen ontsmetten:

Er zijn 5 momenten waarop handhygiëne moet toegepast worden:
- Voor patiëntencontact
- Na patiëntencontact
- Voor zuivere en invasieve handelingen (Bv. Plaatsen van een katheter)
- Na contact met bloed en lichaamsvochten (Bv. Urine, stoelgang, slijmvliezen)
- Bij contact met lichaamsvochten worden de handen steeds eerst gewassen en daarna ontsmet!
Na contact met de directe omgeving van de patiënt (Bv. Nachttafel, afstandsbediening)
Affiche_5IndicatiesHandhygiëne_0.pdf
Onze zorgverleners doen hun uiterste best om op de juiste tijdstippen handhygiëne toe te passen. Durf gerust te vragen of de zorgverlener de handen heeft ontsmet. Laat eventueel ook merken dat u het waardeert dat de zorgverlener handhygiëne toepast.
Op sommige patiëntkamers gelden bepaalde bijkomende voorzorgsmaatregelen in kader van een mogelijke overdraagbare aandoening. Aan deze patiëntenkamers hangt dan een specifieke isolatiekaart met specifieke pictogrammen. Om de bezoekers nog beter te informeren over de geldende richtlijnen in deze patiëntenkamers is er een QR-code te vinden in de rechterbovenhoek.
Uw bezoek betekent veel voor onze patiënten. Toch vragen we u om thuis te blijven als u zich ziek voelt bij klachten zoals: hoesten of keelpijn, koorts of spierpijn, verkoudheid of niezen en diarree of misselijkheid. Dit is essentieel om de gezondheid van onze patiënten (en medewerkers) te waarborgen. We vragen u vriendelijk om uw bezoek uit te stellen tot u volledig klachtenvrij bent. Onze patiënten zijn vaak kwetsbaar en lopen meer risico op besmettingen.
Naast handhygiëne blijft het dragen van een mond-neusmasker een eenvoudige maar doeltreffende manier om anderen te beschermen. Heb je symptomen zoals hoesten, niezen of een verstopte neus? Draag dan een chirurgisch mondneusmasker. Bij bezoek aan kwetsbare personen – zoals mensen met een zwakke gezondheid of een verlaagde immuniteit – is het dragen van een chirurgisch mondneusmasker een teken van zorg en respect. Zo help je mee om hen te beschermen tegen mogelijke besmettingen.
Bij vragen of problemen mag u ons altijd contacteren: ziekenhuishygiene@ziekenhuiswaregem.be