Zorgaanbod

Diabetescentrum

Op deze dienst kan u terecht voor diagnose en opvolging van diabetes en aanverwante metabole stoornissen. Het diabetesteam is het aanspreekpunt voor alle vragen omtrent diabetes.

We zijn bereikbaar via mail naar diabetescentrum@ziekenhuiswaregem.be. Een afspraak bij Dr. Mekeirele is enkel mogelijk na verwijzing door je huisarts of een andere arts.

derde verdieping

Maak een afspraak

Telefoon

Artsen

Dr. Katia Mekeirele

Geconventioneerd Deze zorgverleners aanvaarden het akkoord met de ziekenfondsen. Zij rekenen de officiële tarieven aan.

Medewerkers

foto ann vermeersch

Mevr. Ann Vermeersch

Diabetesverpleegkundige
foto charlot de praeter

Mevr. Charlot De Praeter

Diabetesverpleegkundige
foto darya van ussel

Mevr. Darya Van Ussel

Diëtist
foto griet de vrient

Mevr. Griet De Vrient

Diabetesverpleegkundige
foto isabel adams

Mevr. Isabel Adams

Diabetesverpleegkundige
foto joke declerck

Mevr. Joke Declerck

Diabetesverpleegkundige
foto kimberly verriest

Mevr. Kimberly Verriest

Diëtist
foto pascale kok

Mevr. Pascale Kok

Diabetesverpleegkundige
foto trees callens

Mevr. Trees Callens

Diabetesverpleegkundige
Ligging

Het diabetescentrum bevindt zich op de derde verdieping in het voorblok. Neem de lift aan de inkomhal.

plattegrond derde verdieping
Ons team
Diabetoloog-endocrinoloog Dr. Katia Mekeirele

In haar specialisatie behandelt ze zowel hormoonziekten (schildklier, bijnier, hypofyse, ...)  als stofwisselingsziekten (diabetes, obesitas, cholesterolproblemen, …). Bij de diagnose van diabetes stelt ze een persoonlijk behandelingsplan op met concrete doelstellingen op maat van de patiënt. Er volgt een uitgebreide educatie bij de diabetesverpleegkundige en diëtiste met aansluitend  geplande follow-up in functie van de doelstellingen. Tijdens de opvolgconsultaties wordt er veel aandacht besteed aan alle risicofactoren ter preventie van cardiovasculaire en neuropathische complicaties maar ook aan het mentale welbevinden van de patiënt.  Er wordt nauw gecommuniceerd met de huisarts zodoende het zorgplan verder te kunnen uitwerken en opvolgen.

 

Diabetesverpleegkundigen

Onze diabetesverpleegkundigen spelen een centrale rol bij het opleiden en verder begeleiden en ondersteunen van de diabetespatiënt en zijn familie. De educatie omvat:

 • informatie geven over diabetes  om ziekte-inzicht te verwerven 
 • de voorgeschreven behandeling uitleggen  en leren toepassen
 • uitleg geven over de effecten en nevenwerkingen van de behandeling 
 • aanleren en aanbieden van therapeutische middelen  (zelfcontrolemateriaal, insulinepompen…) 
 • motiveren tot levensstijlaanpassingen: evenwichtige voeding, rookstop, beweging
 • opvolgen en bijsturen van de behandeling
 • diabetes  leren integreren in het dagelijks leven

De diabetesverpleegkundigen verstrekken ook het zelfcontrolemateriaal en insulinepompbenodigdheden aan geconventioneerde diabetespatiënten.

Diëtisten

Voeding is een belangrijke pijler in de behandeling van diabetes. De diëtisten stellen een persoonlijk voedingsschema op, berekend op de individuele energiebehoefte, waarbij er rekening wordt gehouden met leeftijd, geslacht, leefgewoontes en behandeling. 


Ruime productinformatie wordt aangeboden. Dat schept een brede waaier aan gezonde voedingsproducten waardoor het dieet niet beperkend aanvoelt. Bij de diagnose van type 1 wordt veel aandacht besteed aan het leren tellen van de koolhydraten zodoende de insulinedosis te kunnen aanpassen naargelang de inname ervan. Opvolging en regelmatige contacten met de diëtiste  zijn noodzakelijk ter bevordering van deze kennisopbouw en ter motivatie. Hierbij worden praktische tips gegeven en het voedingsschema kan aangepast worden wanneer nodig. 

Psycholoog

Bij ernstige emotionele verwerking van de ziekte en eetstoornissen kan men op vrijwillige basis de psychologe consulteren. 

De sleutelwoorden van een succesvolle behandeling

Het in team begeleiden van de patiënt en zijn/haar omgeving blijft een continu proces. Enkel als je als diabetespatiënt op de hoogte bent van de mogelijkheden en de invloed die je zelf hebt op het verloop van de ziekte, kan je voldoende zelfvertrouwen verwerven en gemotiveerd raken én blijven om de juiste beslissingen te nemen bij het omgaan met deze ziekte.

Wij schenken hierbij ook aandacht aan de psychologische aspecten (angsten, consequenties voor het dagelijks functioneren,…). We vinden het van essentieel belang om actief te luisteren naar jou als patiënt, en naar je naaste omgeving. Wat zijn jouw noden, ervaringen en voorkeuren?

Onze persoonlijke betrokkenheid met onze patiënten en de doelgerichte behandeling op maat spelen een centrale rol in het welslagen van de behandeling.

FOTO DIABETESTEAM
Wat is diabetes?
Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is. Dit kan twee oorzaken hebben: ofwel maakt het lichaam onvoldoende insuline aan, ofwel is de geproduceerde insuline onvoldoende werkzaam. In beide gevallen kunnen de lichaamscellen onvoldoende suiker (glucose) opnemen, waardoor het zich ophoopt in het bloed.
Deze situatie noemen we diabetes mellitus of suikerziekte.

De aandoening manifesteert zich in verschillende vormen.  De twee meest voorkomende vormen zijn diabetes type 1 en diabetes type 2.

 

Type 1 diabetes

Deze vorm van diabetes ontstaat meestal bij kinderen en jongvolwassenen (< 40 jaar). In totaal lijden ongeveer  5-10 % van de mensen met diabetes aan deze vorm. Het is een auto-immune aandoening waarbij de pancreas zijn insuline-producerende cellen aanvalt en vernietigt. Het ontstaan houdt verband met erfelijke factoren en tot op heden nog ongekende omgevingsfactoren. Preventie is niet mogelijk. Bij Type 1 diabetes ontwikkelen de klachten zoals dorst, overmatig urineren, vermageren en vermoeidheid zich relatief snel en gaan de bloedsuikerwaarden snel naar omhoog.  De diagnose is hierdoor dan ook sneller gesteld.

Type 2 diabetes

Deze vorm treft 90 tot 95% van de personen met diabetes, voornamelijk bij volwassenen. 
Type 2 kan ontstaan door een verminderde insulinewerking thv de lichaamscellen (insulineresistentie) en een verminderde insulineproductie . Het ontstaan houdt verband met verschillende risicofactoren en kan grotendeels voorkomen worden. De laatste tijd zien we een spectaculaire stijging van het aantal mensen met Type 2 diabetes met als oorzaak een ongezonde levensstijl, toenemend overgewicht en onvoldoende lichaamsbeweging. Ook erfelijkheid en leeftijd spelen een grote rol. De ontwikkeling van type 2 verloopt langzaam, de symptomen zijn niet uitgesproken aanwezig zoals bij Type 1 diabetes. Daardoor kunnen gedurende meerdere jaren de bloedsuikerwaarden verhoogd zijn en schade aanrichten zonder dat men er bewust van is. 

Zwangerschapsdiabetes

Dit is een specifieke vorm van diabetes die enkel voorkomt tijdens de zwangerschap onder invloed van hormonale veranderingen. Sommige factoren spelen hierin een rol, zoals overgewicht, leeftijd en erfelijkheid. Meestal volstaat een aangepaste voeding en voldoende beweging om de bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen. Indien de bloedglucosewaarden ernstig gestoord zijn en/of indien blijkt dat een persoonlijk voedingsplan en beweging onvoldoende is om het bloedglucosewaarden binnen de streefwaarden te houden, zal er insulinetherapie voorgeschreven worden.  Deze vorm verdwijnt meestal na de zwangerschap. Vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes lopen een verhoogd risico om binnen de 10 jaar, diabetes type 2 te ontwikkelen. Daarom blijft gezonde levensstijl ook na de zwangerschap zeer belangrijk ter preventie van type 2 diabetes. 

Secundaire diabetes

Diabetes kan ook secundair ontstaan. Dit kan ten gevolge van ernstige pancreasschade bv. door een ontsteking veroorzaakt door alcoholmisbruik of gedeeltelijke/volledige wegname van de pancreas. Bepaalde medicatie, zoals cortisonepreparaten of chemotherapie , beïnvloeden ook de stofwisseling en kunnen tijdelijk of blijvend diabetes uitlokken.

Technologische hulpmiddelen in ons aanbod ter controle van je suikerspiegel en de behandeling
Controle van de suikerspiegel door middel van
 • Glucometers
 • Accu-Chek Guide Roche
 • Accu-Chek Mobile Roche
 • Contour XT Ascensia
 • Contour Next Ascensia
 • Glucomen Areo GK Menarini
 • Onetouch Ultra Plus Lifescan
   
 • Sensoren
  • Libre 2 sensor Abbott
  • Dexcom one + Dexcom G6 sensor
  • Guardian 4 sensor Medtronic  (link met insulinepomp)
Insulinepompen ter behandeling van diabetes type 1
 • Traditionele insulinepomptherapie
  • Omnipod Dash van de firma Insulet (patchpomp)
  • Solopatchpomp van de firma Roche (patchpomp)
    
 • Insulinepomp met smartguardtechnologie
  • Minimed 780G van de firma Medtronic met nieuwste SmartGuard-technologie voorziet een continue automatische basale aanpassing op basis van de gemeten sensorwaarden waardoor de glucosevariabiliteit sterk vermindert , de hypo’s en hypers sterk gereduceerd  worden en de streefwaardedoelen > 70 % binnen het bereik van 70-180 mg beter behaald worden.  

Minimed 780G  is geïmplementeerd in ons diabetescentrum sedert oktober 2020. De therapeutische voordelen op een rij :

 • Nieuwe behandelingstargets diabetes worden vlotter behaald: betere Time in Range (target TIR > 70 %) en lagere variabiliteit in de glucosespiegel, beter Hba1c,  dit ter preventie van de langetermijncomplicaties tgv diabetes
 • Verbetering in de mentale gezondheid, minder angsten en twijfels, verhoogd gevoel van veiligheid, minder frustraties om niet behaalde doelen ondanks grote inzet 
 • Sterke verbetering in het levenscomfort en   grotere bewegingsvrijheid
 • Minder hypo’s en hypers, door de autobasale aanpassingen en auto-correcties  van de pomp 
 • Alarmen en sensorglucose zichtbaar op gsm, discreter en gebruiksvriendelijker voor de patiënt
 • Software-update mogelijk: gezien snelle technologische evolutie moet men niet wachten tot einde garantie van de oude pomp (4 jaar) om te kunnen starten met een verbeterde behandelingsmethode en kan er een nieuwe software upload gebeuren in de bestaande pomp
   
Tegemoetkomingen
Tegemoetkomingen

Er bestaan 3 soorten revalidatieovereenkomsten met het RIZIV, waardoor men beroep kan doen op een financiële tegemoetkoming  voor het zelfcontrolemateriaal, de therapie en de patiënten-educatie en begeleiding door een diabetesteam. Ons ziekenhuis beschikt over een volwassen diabetesconventie en insulinepompconventie.

 

Diabetesconventie-revalidatieovereenkomst

Voor wie : 

 • Patiënten met diabetes type 1 die volledig insulineafhankelijk zijn
 • Patiënten met diabetes type 2 met ≥ 3 insuline-injecties per dag
 • Patiënten met diabetes type 2 met ≥ 2 insuline-injecties per dag en een ernstige medische aandoening
 • Patiënten met zwangerschapsdiabetes 

Voorwaarden : 

 • een Globaal Medisch Dossier bij de huisarts
 • vanaf leeftijd van 16 jaar (diabetesconventie voor volwassenen) 
 • jaarlijkse aanvraag bij de adviserend geneesheer van de mutualiteit
 • min. 1x/jaar contact met de endocrinoloog/diabetoloog
 • min. 2x/jaar contact met diabetesverpleegkundigen/diëtist 

De educatie  en verdere begeleiding van de diabetespatiënt en zijn familie door een diabetesverpleegkundige en diëtiste zijn volledig gratis. Deze overeenkomst voorziet ook de volledige tegemoetkoming voor de insulinetherapie en al het zelfcontrolemateriaal hiervoor nodig. Dit bestaat uit een glucosemeter, teststrips,  sensoren en  lancetten.  De afhaling ervan gebeurt in het diabetescentrum van het ziekenhuis. Er zijn maxima vastgelegd voor de hoeveelheid materiaal (strips, lancetten, sensoren…) die door uw mutualiteit ten laste wordt genomen.

Insulinepompconventie-revalidatieovereenkomst

Voor wie :

Type 1 diabetespatiënten , behandeld met een subcutane insulinepomp
Dezelfde voorwaarden gelden als voor de diabetesconventie-revalidatieovereenkomst. Deze overeenkomst voorziet een subcutane insulinepomp met alle toebehoren.  

Zorgtraject diabetes

Voor wie : 

Type 2-diabeten behandeld met maximale orale therapie tot maximaal 2 insuline-of incretine- injecties kunnen toetreden tot het zorgtraject. De huisarts start dit traject in samenspraak met de patiënt en verwijst deze door naar de endocrinoloog die mede het contract ondertekent. Een diabetesverpleegkundige in de eerste lijn wordt ingeschakeld voor educatie omtrent diabetes. De patiënten die behandeld worden met injecties, krijgen hun zelfcontrolemateriaal terugbetaald. Ze hebben recht op 1 glucosemeter om de 3 jaar en 150 teststrips en 100 lancetten om de 6 maanden. Ze kunnen dit   gratis afhalen  in de apotheek of thuiszorgwinkel  mits een voorschrift van de huisarts. De huisarts coördineert verder alle zorgen en evalueert op herhaalde tijdstippen de behandeling. De endocrinoloog-diabetoloog dient jaarlijks verplicht geraadpleegd te worden. In bepaalde gevallen kan de huisarts ervoor kiezen om ook educatie in het ziekenhuis te vragen, inclusief voedingsadvies. Voor meer info: www.zorgtraject.be

Voorwaarden : 

 • een Globaal Medisch Dossier bij de huisarts
 • kopie van zorgtrajectcontract eenmalig opsturen naar adviserend geneesheer van de mutualiteit, ondertekend door GMD-houdende arts, specialist en patiënt
 • min. 2x/jaar contact met de huisarts
 • min. 1x/jaar op consultatie bij de endocrinoloog 
   

Ons diabetesteam helpt patiënten graag verder met contact- en verdere informatie omtrent de diabetesliga. Meer hierover kan je hier lezen.

Download hier onze brochures

Brochures van deze dienst