Nieuws

Samen Gezond Groeien: actief programma voor kinderen en jongeren met overgewicht

14 juni 2021
deel dit bericht:

Het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem, Waregem Sport en de dienst preventie van het welzijnshuis slaan de handen in elkaar voor kinderen en jongeren die kampen met overgewicht. Onder de slogan Samen Gezond Groeien bieden we hen vanaf september een multidisciplinair beweegtraject. De nadruk ligt op het plezier van bewegen, gezonde voeding en een gezonde geest. Gedurende 16 weken bewegen we samen met de kinderen om hen naar een gezond gewicht te laten groeien.

Antwoord op een dagelijks probleem

Steeds meer kinderen en jongeren kampen met overgewicht. Volgens Eurostat is 6% van de 2,3 miljoen Belgische minderjarigen obees. Dat het probleem groter wordt, merkt ook het pediatrisch gezondheidsteam van het Ziekenhuis Waregem in de dagelijkse praktijk. 
Obesitas is een complexe aandoening, die gepaard gaat met medische en ook belangrijke psychologische en sociale dimensies. Zwaarlijvigheid verhoogt het risico op vroegtijdig overlijden en op allerlei ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, orthopedische problemen, sommige vormen van kanker, en weegt ook vaak op de geestelijke gezondheid. Daarom zetten het pediatrisch team van het ziekenhuis, de stad en de sportdienst samen in op dit traject.

Leuke mix van bewegen en educatie

Alle partners werkten samen een multidisciplinair zorgtraject uit voor kinderen en jongeren met overgewicht. Door hen vanuit verschillende disciplines te begeleiden en ook de ouders intensief te betrekken bij het traject, streven we naar een blijvende verandering in hun levensstijl.Kinderarts, kinesist, diëtist en psycholoog zijn betrokken bij het intakegesprek. Daarna volgen zestien groepssessies of trefmomenten met een leuke mix van bewegen en educatie. De sportleerkrachten van Waregem Sport, de diëtist en de psycholoog van het ziekenhuis zorgen voor toffe namiddagen voor de kinderen en jongeren waarbij het plezier van het bewegen en een gezonde levensstijl voorop staan. We voorzien onder andere in een trip naar het zwembad, kooklessen, een kennismaking met verschillende sporten. Ook voor de ouders zijn er vijf groepssessies. 

De nadruk van de trefmomenten ligt op samen in groep elkaar versterken, kiezen voor een gezond lichaam en een gezonde geest, en letterlijk maar ook mentaal groeien naar een gezonde levensstijl. Op het einde van het traject is er een evaluatie door kinderarts, kinesist en voedingsdeskundige.

Unieke samenwerking en lage kostprijs

De samenwerking tussen het stadsbestuur en het ziekenhuis is uniek in Vlaanderen. Zowel welzijn, sport als het ziekenhuis maken een budget vrij om dit traject te ondersteunen. Hiermee blijft de kostprijs voor de gezinnen laag. 

Start op 6 oktober 2021

Alle informatie vind je in deze folder.

folder samen gezond groeien