zorgaanbod

Mammografie

Een mammografie is een röntgenfoto van de borst  met een speciaal daartoe ontwikkeld röntgenapparaat. Een mammografie wordt gemaakt om afwijkingen in de borst op te sporen. Op een mammografie is vetweefsel, bindweefsel en klierweefsel te zien.  Zo’n röntgenfoto wordt ook gemaakt bij het bevolkingsonderzoek.

mammografietoestel
Hoe verloopt een mammografie?

Tijdens het nemen van de mammografie wordt je borst door een gespecialiseerde verpleegkundige tussen twee platen gelegd en aangedrukt. Dat is nodig om met een beperkte dosis straling toch voldoende scherpe foto's te maken. Dit wordt meestal goed verdragen. Sommige vrouwen vinden dit onaangenaam of zelfs pijnlijk. Het onaangename gevoel is na het onderzoek snel verdwenen. Als je nog menstrueert, raden we aan om je screeningsmammografie vier tot twaalf dagen na het begin van je maandstonden te laten nemen. Dat beperkt het onaangename gevoel.
Meestal worden er 2 foto’s per borst gemaakt: één van opzij en één van boven.
Het is belangrijk om tijdens het maken van de foto’s zo stil mogelijk te staan. Het totale onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Afspraak?

Onderzoeken gebeuren enkel op afspraak op weekdagen tussen 8.30 en 18.00. 
Alle info om een afspraak te maken vind je hier.

Vragen?

Als je specifieke vragen hebt, kan je steeds terecht op het secretariaat van de dienst Medische Beeldvorming. Daar verbinden ze je indien nodig door met een radioloog.