Onco@Home

Project Onco@Home

Onco@home is een zorgproject dat sinds 2016 in het leven werd geroepen en dankzij de steun van Kom Op Tegen Kanker een vervolgverhaal kent. Dankzij dit project komt een speciaal opgeleide verpleegkundige bij je thuis langs om je voor te bereiden op jouw behandeling in het dagziekenhuis.

Deze partners dragen hun steentje bij aan dit project:

  • Huisartsenkring Zuid-West-Vlaanderen
  • Huisartsenkring Izegem-Lendelede-Ingelmunster
  • I-mens
  • Kom op tegen Kanker
  • O.L.V. Van Lourdes Ziekenhuis Waregem
  • AZ Groeninge
  • Sint-Jozefskliniek Izegem
  • Wit-gele kruis West-Vlaanderen
  • Zorg connect

Per thuiszorgorganisatie werden enkele thuisverpleegkundigen speciaal opgeleid om je tijdens je behandeling te ondersteunen.

Voor wie?

Onco@home is een zorgproject dat sinds 2016 in het leven werd geroepen en dankzij de steun van Kom Op Tegen Kanker een vervolgverhaal kent. Dankzij dit project komt een speciaal opgeleide verpleegkundige bij je thuis langs om je voor te bereiden op jouw behandeling in het dagziekenhuis.

Deze partners dragen hun steentje bij aan dit project:

  • Huisartsenkring Zuid-West-Vlaanderen
  • Huisartsenkring Izegem-Lendelede-Ingelmunster
  • I-mens
  • Kom op tegen Kanker
  • O.L.V. Van Lourdes Ziekenhuis Waregem
  • Sint-Jozefskliniek Izegem
  • Wit-gele kruis West-Vlaanderen
  • Zorg connect

Per thuiszorgorganisatie werden enkele thuisverpleegkundigen speciaal opgeleid om je tijdens je behandeling te ondersteunen.

Wanneer?

Deze thuiszorgdienst is mogelijk van maandag tot en met vrijdag. Eén werkdag voor het huisbezoek neemt de Onco@home-verpleegkundige contact met je op en wordt er een tijdstip afgesproken waarop de verpleegkundige bij je zal langskomen.

De verpleegkundige kan bij je langskomen vanaf 7u tot ten laatste 14.30u. Het huisbezoek duurt een twintigtal minuten. Zo kan je naast deze afspraak jouw dag nog vrij inplannen en je normale dagdagelijkse activiteiten uitvoeren.

Wat is het doel?

Dagziekenhuisbezoeken kunnen emotioneel belastend zijn en interfereren met het normaal sociaal bestaan. Daarnaast brengen ze kosten met zich mee voor zowel jou als voor de maatschappij. Het voornaamste doel van Onco@home is om het aantal ziekenhuiscontacten en de duur ervan te verminderen en op deze manier je levenskwaliteit te verhogen. Door een deel van de gespecialiseerde zorg thuis aan te bieden kan de behandeling die je op het dagziekenhuis krijgt, voorbereid worden. 

Wat zijn de voordelen?

Er zijn verschillende voordelen voor de patiënt:

  • verkorte dagziekenhuisopname
  • resultaten gekend
  • persoonlijke aanpak
  • geen onnodig dagziekenhuisbezoek

We streven naar een verkorte dagziekenhuisopname. Aangezien het bloed al de dag voor je bezoek aan het dagziekenhuis wordt geanalyseerd, kan de therapie nog diezelfde dag worden voorbereid en sneller van start gaan ’s anderendaags.

Ook hoef je niet meer aangeprikt te worden op het dagziekenhuis en mag je je  meteen naar de verpleegpost begeven.

Een verpleegkundige van het dagziekenhuis zal je begeleiden naar jouw kamer en enkele vragen stellen. Daarna krijgt je je voorbereidende medicatie. Wanneer de medicatie inwerkt, is het mogelijk om op consultatie te gaan bij je behandelend arts of komt de arts bij jou langs op de kamer. 

Een bijkomend voordeel is dat je niet onnodig naar het ziekenhuis moet komen wanneer je bloed onvoldoende hersteld is voor een nieuwe behandeling. In dat geval contacteren wij je dezelfde dag van de bloedafname (voor 18 uur) en leggen wij een vervolgafspraak vast. 

Wat mag je verwachten van een huisbezoek?
Onco@home

 

Tijdens het huisbezoek voeren we een deel van de taken uit die vroeger bij aankomst in het dagziekenhuis gebeurden. We nemen géén taken over van je reguliere thuisverpleegkundige of huisarts. Tijdens het huisbezoek bespreken we eventuele nevenwerkingen en zoeken we naar een manier om deze mogelijke symptomen aan te pakken. Niet alle klachten horen thuis bij je oncoloog, daarom streven we naar een nauwe samenwerking met je huisarts. Je huisarts blijft een belangrijk aanspreekpunt wanneer er zich tussen de behandelingen door toch problemen voordoen. 

Voor alle behandelingen zijn er verschillende specifieke nevenwerkingen en aandachtspunten die we bevragen om zo te beoordelen of de therapie ’s anderendaags veilig kan doorgaan. Daarnaast gaat de verpleegkundige eventuele medicatiewijzigingen na. Omdat sommige therapieën worden berekend volgens het lichaamsgewicht is het belangrijk om jouw gewicht te kennen. We vragen je om op de weegschaal te staan. Verder nemen we bloed af zodat we dit al kunnen analyseren nog voor je zelf in het ziekenhuis bent. Indien je beschikt over een Port-a-Cath blijft de toegangsweg ter plaatse tot je bezoek aan het dagziekenhuis en hoef je op deze manier maar één keer aangeprikt te worden. Wanneer de resultaten van het bloed gekend en goedgekeurd zijn, stellen we het voorschrift op zodat de ziekenhuisapotheek de behandeling kan (voor)bereiden.

Wat als de therapie niet doorgaat?

Wanneer een belangrijke afwijking in de laboresultaten optreedt, kan het zijn dat je arts beslist om de kuur uit te stellen. Indien er geen andere toedieningen of onderzoeken moeten plaatsvinden, word je gecontacteerd zodat je de dag nadien niet onnodig naar het dagziekenhuis hoeft te komen. Indien er een toegangsweg werd voorzien, betekent dit dat deze verwijderd mag worden. Je reguliere thuisverpleegkundige krijgt dan de toestemming om deze toegangsweg te verwijderen en zal later op de dag (of eventueel de volgende dag) bij je langskomen om deze taak uit te voeren. Je kreeg van je arts een attest voor deze thuisbehandeling. Deze vind je terug in de bijhorende informatiemap. Het is mogelijk dat je jouw voorbereidende medicatie reeds onnodig innam. Je hoeft je hierover geen zorgen te maken, dit kan geen kwaad. 

Wat kost zo een huisbezoek?

Voor jou als patiënt zijn er geen kosten verbonden aan het huisbezoek.  
Wanneer je een beperktere hospitalisatieverzekering hebt, kan het zijn dat die verzekering niet tussenkomt in de labokosten wanneer de bloedafname via Onco@home plaatsvindt. Om te weten of jouw hospitalisatieverzekering tussenkomt vraag je beter na of er tussengekomen wordt in ‘ambulante kosten’. Indien er niet wordt tussengekomen in ambulante kosten moet je een eigen opleg betalen. Wanneer je geen hospitalisatieverzekering hebt, is de kostprijs gelijk. Voor verdere info kan je bij de sociale dienst van ons ziekenhuis terecht.

Welke behandelingen kunnen er thuis plaatsvinden?

De medische evoluties maken het mogelijk dat steeds meer gespecialiseerde zorg op een veilige manier thuis kan plaatsvinden. Tegenwoordig kunnen verschillende vormen van behandeling thuis plaatsvinden. 

  • Ten eerste is er perorale behandelingsvorm. Dit zijn behandelingen die via de mond kunnen worden ingenomen, in de vorm van een pil, capsule of vloeistof. Binnen dit zorgproject wordt er weinig op deze manier van behandeling ingespeeld tenzij het in combinatie gebeurt met één van de volgende vormen van behandelingen. 
  • Een tweede mogelijke behandeling wordt omschreven als subcutane therapie of onderhuidse injectie.
  • Intraveneuze therapieën, of therapieën die via de aders of via je poortkatheter worden toegediend, vinden niet thuis plaats. Maar deze therapieën kunnen wel door ons thuis voorbereid worden. 
  • Ook een bloedtransfusie kunnen we bij je thuis voorbereiden. Als je voor een bloedtransfusie naar het dagziekenhuis komt, nemen de testen in het labo voor het vinden van het gepaste bloed ongeveer de helft van je verblijfsduur in beslag. Door de bloedafname aan huis kan geschikt bloed vooraf worden klaargelegd en verdwijnt deze wachttijd. 
Zijn er risico's aan verbonden?

Wanneer je beschikt over een ‘Port-a-Cath’ of poortkatheter, wordt er een naald geplaatst in deze poort. De toegangsweg zit goed gefixeerd en wordt stevig vastgemaakt op je huid. Het lijkt misschien beangstigend dat de toegangsweg blijft zitten tot na je bezoek aan het dagziekenhuis, maar eigenlijk zijn er zeer weinig risico’s aan verbonden. Op het dagziekenhuis wordt de doorgankelijkheid en de positie steeds gecontroleerd vóór de behandeling wordt gestart. Je mag er zonder problemen mee slapen en allerlei andere dagelijkse activiteiten mee uitvoeren. Zwemmen, baden en douchen moeten uiteraard vermeden worden, alsook contactsporten zoals balsport of vechtsport. 

Praktische info

Voor de bloedafname hoef je niet nuchter te zijn. Stel je je vragen rond het vinden van een geschikte locatie voor de plaatsing van de toegangsweg? Je hoeft je hierover geen zorgen te maken, je kan gewoon aan een keuken- of livingtafel plaatsnemen. Hou er rekening mee dat de thuisverpleegkundige het werkblad zal ontsmetten. Een placemat of plateau kan een handig hulpmiddel zijn als je niet wilt dat de tafel ontsmet wordt. Als je beschikt over een eigen thermometer en bloeddrukmeter mag je dit zeker ook klaarleggen.

Wanneer je aanwezig bent op het dagziekenhuis zal je telkens een zakje met het benodigde materiaal meekrijgen. Dit zakje heeft de thuisverpleegkundige zeker nodig om je volgende bezoek aan het dagziekenhuis voor te bereiden. Let er dus zeker op dat je het materiaaltasje zorgvuldig bewaart op kamertemperatuur. Dit hoeft niet in een frigo bewaard te worden. 

Wanneer je aankomt in het dagziekenhuis mag je jouw identiteitskaart laten inlezen in een van de inschrijvingskiosken. Vervolgens mag je je aanmelden bij de verpleegpost. De verpleegkundigen zullen je begeleiden naar je kamer. Je hoeft je niet meer aan te melden via het ‘IN-secretariaat’ op de afdeling. 

Indien je een éénpersoonskamer wenst is Onco@home minder geschikt. Om praktische redenen kunnen we niet altijd garanderen dat je zal verblijven op een éénpersoonskamer, gelieve hier rekening mee te houden.