OLVW eerste ziekenhuis in West-Vlaanderen met een koalakamer voor premature baby's en hun ouders

foto koalakamer

Op maandag 6 mei opent het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem een koalakamer op de kraamafdeling. Deze kamer is speciaal ingericht zodat ouders en hun pasgeboren baby niet meer gescheiden moeten worden tijdens opname op de dienst neonatologie.

Vroeger waren speciale neonatale zorgen alleen mogelijk op de couveuse-afdeling. De ouders konden enkel ‘op bezoek’ komen bij hun baby. Rooming in op de afdeling materniteit was mogelijk, maar dan nog sliepen ze gescheiden van hun baby. Dankzij de speciaal daarvoor ingerichte koalakamer kunnen ouders nu continu bij hun baby zijn, in een aangename, huiselijke sfeer, terwijl de neonatologische zorgen gegarandeerd blijven. De kamer is verbonden aan de neonatologiedienst. Parameters zoals hartslag en zuurstofsaturatie worden continu opgevolgd op een centraal scherm.

In de koalakamer begeleidt het team de kersverse ouders in hun leerproces als ouder. Nauwe betrokkenheid in de zorg geeft zelfvertrouwen, zodat ouders bij ontslag met een gerust hart hun kindje kunnen meenemen naar huis.

Het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem is het eerste ziekenhuis in West-Vlaanderen dat dergelijke koalakamer realiseert. We doen dit vanuit ons engagement voor baby- en moedervriendelijke zorg, dat recent ook nog versterkt werd door de selectie voor het FOD Volksgezondheid-project ontwikkelingsgerichte zorg voor premature baby’s.