12 05

Nieuwe ambulance in gebruik

 

Sinds donderdag 6 mei is er een splinternieuwe ziekenwagen voor de 112/PIT-oproepen.

De bestaande ziekenwagen was na 5 jaar trouwe dienst en meer dan 200 000 km aan vervanging toe. De directie gaf groen licht voor de aankoop van het nieuwe voertuig. Er werd gekozen voor een voertuig van MAN, ingericht door de firma Autographe. De totale kostprijs van de ambulance bedraagt zo'n 140 000 euro (incl BTW).

In Vlaanderen zijn we de eersten die aan de slag gaan met een MAN-voertuig als ziekenwagen. Slechts 1 ziekenwagen in Wallonië deed ons dat al voor.

Onze dienst Spoedgevallen krijgt dagelijks gemiddeld een 6 tal 112-oproepen te verwerken voor dringende medische hulp. De helft daarvan zijn PIT-ritten (Paramedisch Interventie Team). Een PIT-voertuig wordt steeds bemand door een verpleegkundige en een ambulancier die meer gespecialiseerde zorg kunnen bieden aan een patiënt dan een bij een klassieke ziekenwagen. Daardoor kan een PIT zelfs uitgestuurd worden als buffer wanneer een MUG niet beschikbaar is. Deze ritten worden steeds uitgevoerd door verpleegkundigen en ambulanciers van het ziekenhuis, in samenwerking met ambulanciers van de hulpverleningszone Fluvia. Iedereen krijgt een specifieke opleiding vooraleer men het PIT-voertuig interventies kan doen.