125e laserbehandeling van de prostaat

foto dr decoene in ok holep procedure

In juni 2017 startte uroloog Dr. Jasper Decoene in ons ziekenhuis met de Holmium Laser Enucleatie van de Prostaat (HoLEP). Ons ziekenhuis was het eerste ziekenhuis in West-Vlaanderen dat deze techniek aanbood. Recent werd de 125e patiënt met deze methode behandeld.

Bij patiënten met plasklachten door een goedaardige prostaatvergroting gebeurde traditioneel een transurethrale resectie van de prostaat (TURP), ook wel gekend als de prostaatboring. Bij grote prostaatvolumes diende overgeschakeld te worden naar een open of robot geassisteerde ingreep, waarbij het goedaardige weefsel via één grote of meerdere kleine insneden via de buik verwijderd werd.

Door de laseroperatie treedt er veel minder bloedverlies op, wat resulteert in een kortere hospitalisatieduur. Ongeveer de helft van de patiënten kan de dag na de operatie het ziekenhuis verlaten, nog eens een vierde op dag 2. Door de beperkte complicatiegraad en hoge patiënten tevredenheid heeft de HoLEP-ingreep de andere behandelingen in ons ziekenhuis bijna volledig vervangen.

Ondertussen worden ook urologen uit andere ziekenhuizen in ons centrum hiervoor opgeleid.

Meer info over de HoLEP-procedure vind je hier.