Handhygiëne en persoonlijke hygiëne
Ziekteverwekkende kiemen kunnen overgedragen worden van de ene naar de andere patiënt via de handen van gezondheidswerkers. Handhygiëne is de meest doeltreffende en meest eenvoudige maatregel om overdracht van ziektekiemen te voorkomen. Handen worden bij voorkeur ingewreven met handalcohol.
Naast de handhygiëne van de medewerkers, is ook je eigen hygiëne als patiënt belangrijk. Ontsmet en was geregeld je handen met water en zeep. Doe dit zeker in volgende situaties:
- Na contact met anderen
- Als je handen zichtbaar vuil zijn
- Voor een maaltijd;
- Na gebruik van het toilet
- Na het hoesten, niezen of snuiten
- Voordat je de kamer verlaat voor een onderzoek of behandeling
Ook als bezoeker moet je op handhygiëne letten. Ontsmet daarom uw handen bij het verlaten van de patiëntenkamer. Op elke patiëntenkamer is er handalcohol voorzien.
Naast overdracht via onze handen kunnen kiemen ook worden overgedragen via druppeltjes uit mond en keel. Bedek steeds neus en mond met een papieren zakdoekje wanneer je hoest of niest, je gooit het zakdoekje nadien onmiddellijk weg en wast je handen.
Isolatiebeleid
Wanneer bij een patiënt een besmettelijke ziekte zoals tuberculose of een bijzondere kiem zoals MRSA of Clostridium difficile wordt vastgesteld, worden er bijkomende isolatiemaatregelen genomen om overdracht naar andere patiënten voorkomen. Op de kamerdeur hangt dan een kaartje voor de ziekenhuismedewerkers en bezoekers met de nodige extra maatregelen (bv. handschoenen, masker of schort dragen, kort bezoek).
De patiënt en de bezoekers worden hierover ook mondeling geïnformeerd door de verpleegkundigen.
Team ziekenhuishygiëne
Geneesheren-ziekenhuishygiënisten:
- Dr. Liesbeth De Cooman
Verpleegkundigen-ziekenhuishygiënisten:
- Katrien Vanderwee
- Inge Eraly