Laserbehandeling van de prostaat

In juni 2017 startte Dr. Jasper Decoene in het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem met de Holmium Laser Enucleatie van de Prostaat (HoLEP). Het Waregemse ziekenhuis was het eerste ziekenhuis in West-Vlaanderen dat deze techniek aanbood. Recent werd de 125e patiënt met deze methode behandeld.

Voordelen van HoLEP

Bij patiënten met plasklachten door een goedaardige prostaatvergroting gebeurde traditioneel een transurethrale resectie van de prostaat (TURP), ook wel gekend als de prostaatboring. Bij grote prostaatvolumes diende overgeschakeld te worden naar een open of robot-geassisteerde ingreep, waarbij het goedaardige weefsel via één grote of meerdere kleine insneden via de buik verwijderd werd.

Door de laseroperatie treedt er veel minder bloedverlies op, wat resulteert in een kortere hospitalisatieduur. Ongeveer de helft van de patiënten kan de dag na de operatie het ziekenhuis verlaten, nog eens een vierde op dag 2. Door de beperkte complicatiegraad en hoge patiëntentevredenheid heeft de HoLEP-ingreep de andere behandelingen in ons ziekenhuis bijna volledig vervangen.

Ondertussen worden ook urologen uit andere ziekenhuizen in ons centrum hiervoor opgeleid.

Meer info op www.urologie-waregem.be. Een informatiebrochure over de HoLEP-procedure vind je hier.